Δίκτυο Ελληνισμού: Η κατάσταση στην Θεσσαλία είναι 10 φορές χειρότερη απ’ ό,τι σας δείχνουνΠαρακαλώ εσάς όλους που θέλετε να λέγεστε Έλληνες και Χριστιανοί να ΜΗΝ ΠΟΣΤΑΡΕΤΕ το πώς χορεύετε, τραγουδάτε, περνάτε τέλεια σε καφέ και ηλιοβασιλέματα ή μας δείχνετε τη μεγάλη πρόοδο στη δουλειά και τη καριέρα σας, τουλάχιστον όσο ανασύρουν νεκρούς (οι οποίοι είναι πολλοί περισσότεροι από ό,τι λένε), κλαίνε χιλιάδες μάτια ξεσπιτωμένων και κατεστραμμένων ανθρώπων (άγνωστο πόσοι χιλιάδες έμειναν χωρίς σπίτι και εργασία).

Αντί γι’ αυτό βοηθήστε ο καθένας όπως μπορεί… ή σιωπήστε επιτέλους.

Κι αν θέλετε, κάντε και καμία προσευχή, γιατί πολύ πολύ σύντομα θα ανακαλύψετε με πόνο τί συνέπειες θα έχει η καταστροφή της Θεσσαλίας (και του Έβρου κλπ, κλπ) και σ’ εσάς που δεν πνιγήκατε ή δεν καήκατε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ, ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΕΡΘΕΙΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΣΑΣ:

«Βλέπω ότι κανείς δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει η πλημμύρα στην Θεσσαλία, οπότε θα σας ενημερώσω εγώ.

Αυτήν τη στιγμή συντελείται η μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από την γερμανική κατοχή του 1940.
Ο αντίκτυπος είναι τέτοιος που θα αλλάξει αισθητά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Ίσως δεν έχετε καταλάβει ότι στη Θεσσαλία: πλέον δεν θα υπάρξει συγκομιδή καλαμποκιού, φρούτων, βαμβακιού, λαχανικών, ζωοτροφών κλπ..
Χάθηκαν χιλιάδες τόνοι αποθηκευμένων σιτηρών.
Σε δύο μήνες ΔΕΝ θα σπαρθούν σιτηρά για τη νέα χρονιά.
Η χώρα υπέστη τεράστια απώλεια οικόσιτου ζωικού κεφαλαίου που –προσέξτε– ΔΕΝ αντικαθίσταται.
Έχουνε πλημμυρίσει 1.000.000 στρέμματα, και ακόμη το φαινόμενο είναι εν εξελίξει. Στρέμματα τα οποία τα επόμενα χρόνια ΔΕΝ θα παράγουν τις σοδιές που παρήγαγαν… αν βρεθεί βέβαια κάποιος να τα καλλιεργήσει.

Ακόμη και η τελευταία αμοιβάδα αυτής της χώρας μπορεί να σκεφτεί τι σημαίνουν τα παραπάνω.

Και ακόμη δεν ανέφερα την καταστροφή των υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, κτήρια, κανάλια κλπ), των γεωργοκτηνοτροφικών εξοπλισμών (μηχανήματα, εφόδια, συστήματα άρδευσης κλπ), των γεωργικών εγκαταστάσεων (αποθήκες, βιομηχανιών κλπ).

Για την τεράστια οικολογική καταστροφή, να πω;

Η Ελλάδα σήμερα ΔΕΝ είναι αυτή που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Αφήνω εκτός του άρθρου την ανυπολόγιστη απώλεια προσωπικών περιουσιών, τους νεκρούς και τους ξεσπιτωμένους …»

(Το κείμενο στα εισαγωγικά, είναι μέλους της ομάδας Παλαμά Καρδίτσας).

______________________________________

Τεράστιες είναι οι συνέπειες για την Ελληνική οικονομία από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Τα δύσκολα τώρα αναδύονται, καθώς η στάθμη από τις πλημμυρισμένες περιοχές κατεβαίνει. Μόνο στη Θεσσαλία παράγεται το 71% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα, γίνεται το 50% της παραγωγής τυριών, το 18,5% του γάλακτος, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές σε καλλιέργειες.

Η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, καθώς παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού. Ακόμη στη Λάρισα έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να ξεκινά τον Νοέμβριο, είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις τελικά θα είναι καλλιεργήσιμες.


Τι παράγει η Θεσσαλία

  1. Στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος
  2. Πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά (36,6%) και πρόβατα (35,8%)
  3. Το ένα τρίτο του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).

Επίσης, στη Θεσσαλία είναι:

  1. Η μισή ελληνική παραγωγή τυριών (47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων.
  2. Παράγεται το 18,5% του γάλακτος (20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

Ακόμη, στη Θεσσαλία βρίσκονται πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών.

Στο βαμβάκι αφιερώνονται περίπου 1.600.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, δίνοντας σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής.

πλημμυρεσ θεσσαλια, καταστροφεσ, παραγωγη, οικονομικεσ συνεπειεσ


Τι παράγει ο νομός Λαρίσης

Στον νομό Λαρίσης έχουμε τη μισή ελληνική παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής φιστικιών. Κυρίως, όμως, η Λάρισα είναι ο σιτοβολώνας της χώρας, παράγει το 24% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού.

Φέτος, η συγκομιδή στα σιτηρά έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο από τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες μέσα στις αποθήκες.

Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά Νοέμβριο και είναι άγνωστο πόσες εκτάσεις θα είναι καλλιεργήσιμες.

Η Λάρισα παράγει επίσης το 10,6% του καλαμποκιού (που στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν ακόμα στα χωράφια), τα δύο τρίτα της φάβας, το ένα τρίτο ρεβιθιών και φακής και το ένα πέμπτο των πεπονιών.

πλημμυρεσ λαρισα, καταστροφεσ, παραγωγη, συνεπειεσ οικονομια

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 2021, ΕΔΩ.


Πρόεδρος κτηνοτρόφων: Καταστράφηκε ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας

«Κάθε μέρα που περνάει, φαίνεται η μεγάλη καταστροφή, όσο υποχωρούν τα νερά. Είναι χιλιάδες τα νεκρά ζώα, οι αγροτικές και κτηνοτροφικές υποδομές είναι σε άθλια κατάσταση, δε μπορούν να λειτουργήσουν», εξήγησε ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων και αγελαδοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι στη Θεσσαλία γίνεται και η μισή παραγωγή τυριών στην Ελλάδα. Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα είναι το κέντρο της παραγωγής πρόβειου γάλακτος, με μεγάλες επιχειρήσεις και αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι το 25% του ζωικού κεφαλαίου σε πρόβατα, έχει πνιγεί.

«Είναι διασκορπισμένα, μέσα στον κάμπο και στα νερά και η επόμενη ημέρα είναι πολύ δύσκολη για εμάς, για να επιβιώσουμε, αν δε δοθούν τεράστια κίνητρα για να παραμείνουμε στα χωριά μας», δήλωσε ο κ. Βαϊόπουλος. «Στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα τα νεκρά πρόβατα ξεπερνούν τις 15.000, χώρια τα γουρούνια, τις κότες, τις αγελάδες, η καταστροφή είναι τεράστια.

Το αίτημά μας όταν αποκατασταθεί και η μεγάλη καταστροφή και το οδικό δίκτυο είναι να ανοίξει ένας διάλογος με την πολιτεία, με τα κόμματα. Αν θέλουμε πρωτογενή τομέα σε αυτή τη χώρα και στη Θεσσαλία να ξαναφτιάξουμε πρωτογενή τομέα.

Πρέπει να δώσουν πάλι ζώα στις επιχειρήσεις και στον κόσμο για να παράγουν, δεν αρκούν οι επιχορηγήσεις», τόνισε μιλώντας στο MEGA ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων και αγελαδοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος των καταστροφών

Συνολικά, εκτός από τις πλημμύρες και οι πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές έχουν σίγουρα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο και επιχειρήσεις. Η καταστροφή δρόμων, γεφυρών, δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και αντιπλημμυρικών έργων που δεν άντεξαν, αποτελούν ζημιές που θα πρέπει να αποκατασταθούν.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι το κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Η εκτίμησή του, όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί οι ζημιές των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία μετά την πλημμύρα του Πηνειού. Επισήμανε ότι το κόστος του «Ιανού» ήταν περί τα 400 εκατ. ευρώ. Βάσει αλγορίθμων που βασίζονται στο προηγούμενο του «Ιανού», το οικονομικό εύρος της νέας καταστροφής θα υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Πάντως, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκανε λόγο για ποσό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), από τις φωτιές, εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζώων, έχουν επηρεαστεί περισσότερα από 1.500.000 στρέμματα και αυτό συνεπάγεται κόστος 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Όσον αφορά στις πλημμύρες, το τελικό κόστος περιλαμβάνει αποζημιώσεις που θα χορηγήσει το Δημόσιο για τα καταστραμμένα σπίτια, τη χαμένη αγροτική παραγωγή, τις ζημιές στις επιχειρήσεις, τις παρατάσεις της πληρωμής φόρων αλλά και το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές εκτιμάται πως θα υπερβεί αισθητά το 1 δισ. ευρώ, με το ποσό να διαχέεται και στα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν πυρκαγιές και πλημμύρες από το 2020 μέχρι και το 2022 το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 2,3 δισ. ευρώ, με πολύ μεγάλο μέρος να καλύπτει την αποκατάσταση υποδομών. Στον φετινό προϋπολογισμό υπάρχει εγγεγραμμένο κονδύλι για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, το συνολικό κόστος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 3,2 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Μέρος του κόστους θα μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2024, όπως και στα επόμενα χρόνια, καθώς αφορά στη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης.Πηγή: Facebook 
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη