Ο Μητροπολίτης Πατρών επέβαλε τρίμηνη αργία στον άξιο κληρικό π.Αναστάσιο Γκοτσόπουλο!

 

Επικαλούμενος τα πρακτικά της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών στη Γενεύη της Ελβετίας (Ιανουάριος 2016), πριν την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη, ο πατρινός κληρικός θεώρησε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αθέτησε «τα συμφωνηθέντα» με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για το Ουκρανικό και αποφάνθηκε: «Διαβάζοντας με τη δέουσα προσοχή τις απόψεις των Προκαθημένων καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος έχει, αν όχι, την αποκλειστική, πάντως, την κύρια ευθύνη ενώπιον του Θεού, της οικουμενικής Ορθοδοξίας και της ιστορίας για την σοβαρή κρίση στις διορθόδοξες σχέσεις και τον κλονισμό της πανορθοδόξου ενότητας…».

Όπως γράφτηκε στον τοπικό τύπο, ο Πατρών Χρυσόστομος κάλεσε σε έγγραφη απολογία τον κληρικό π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, της οποίας η προθεσμία έληγε την 20ή Ιουλίου. Φαίνεται πως η απολογία οδήγησε στην αργία.


Σε αργία τρεις μήνες τιμώρησε ο Μητροπολίτης Πατρών τον εφημέριο του ναού Αγ.Νικολάου στην Πάτρα π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο.

Ποιο ήταν το έγκλημα του ιερέα; 

Δημοσίευσε στις 12-07-2023 στη Ρομφαία αυτολεξεί τον επίσημο διάλογο που είχαν το 2016 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίο με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο μπροστά σε όλους τους αρχηγούς των εκκλησιών για την εκκλησία της Ουκρανίας. Δεν ήταν μυστικός ο διάλογος γιατί τα πρακτικά της επίσημης πανορθόδοξης συνάντησης τα είχε δημοσιεύσει η Αποστολική Διακονία της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Πατρών θεώρησε ότι είναι ασέβεια προς το πρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που ο ιερέας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος δημοσίευσε τα κείμενα για να μάθει ο λαός την αλήθεια.

Τον κάλεσε σε γραπτή απολογία. Είναι λανθασμένη η πληροφορία που δημοσιεύθηκε ότι ο π Αναστάσιος αρνήθηκε να απολογηθεί. Αντίθετα παρέδωσε στο Μητροπολίτη πολυσέλιδη εγγραφή απολογία. Σύμφωνα με πρόσωπο που έλαβε γνώση της γραπτής απολογίας ο π Αναστάσιος με παρρησία σαφήνεια και μεθοδικότητα κονιορτοποιησε τον κατηγορητήριο.

Η απόφαση όμως ήταν ειλημμένη: Τρίμηνη αργία από κάθε ιεροπραξία και αφαίρεση του οφίκιου του πρωτοπρεσβύτερου. Το ίδιο πρόσωπο που έλαβε γνώση και της καταδικαστικής απόφασης μιλάει για απόφαση που δεν αντέχει σε κριτική γιαυτό δεν έχει δημοσιευθεί.

Διαμαρτυρώμαστε που ο Μητροπολίτης Πάτρας τιμώρησε τον ιερέα επειδή είπε την αλήθεια και ενημέρωσε τους πιστούς για το Ουκρανικό ζήτημα.

Γιατί είναι ασέβεια η άσκηση κριτικής στις ενέργειες των μητροπολιτών και πατριάρχων;

Δεν θέλει ο Μητροπολίτης να γνωρίζουμε οι πιστοί τι είπαν οι πατριάρχες για την Ουκρανία που σπαράσσεται τώρα από τον πόλεμο;

Οι μητροπολίτες μας θέλουν τους ιερείς μουγκούς και το ποίμνιό χωρίς ενημέρωση; 

Η απαγόρευση εξομολόγησης ειδικά αυτήν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου δεν είναι τιμωρία για τον ιερέα Αναστάσιο, αλλά τιμωρία για τα πνευματικά του παιδιά και για όλην την ενορία του Αγίου Νικολάου, που δεν έχει εξομολόγο για να εξομολογηθούν οι πιστοί αυτήν την περίοδο.

Οι πιστοί παρακαλούμε τον Μητροπολίτη να ανακαλέσει την άδικη απόφαση του και παρακαλούμε τον π Αναστάσιο να συνεχίζει να μας διαφωτίζει με τα κείμενα του υπηρετώντας πάντα την αλήθεια που είναι ο Χριστός γιατί και αυτός μπορεί να λέει μαζί μας ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

Πηγή:  ekklisiaonline.gr
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη