Κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων που συνεργάζεται με την Μητρόπολη Νεαπόλεως προέτρεψε τους νέους να ερωτευθούν αλλά να χρησιμοποιούν προφυλακτικά!


Η «Πυξίδα» είναι μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που προσδιορίζεται ως «Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ». Από την περιγραφή αυτή κατανοεί κανείς ότι το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της εν λόγω εταιρείας (θα έπρεπε να) περιστρέφεται γύρω από τα ναρκωτικά. Για αυτόν τον λόγο απορήσαμε όταν διαβάσαμε ότι εξαπέλυσε «ενημέρωση» για την σεξουαλικότητα στην εφηβεία στον δήμο Νεάπολης Συκεών. Δεν απορήσαμε όμως πώς έγινε αυτό, διαβάζοντας ότι ο Πρόεδρος της «Πυξίδας», Σίμος Δανιηλίδης, είναι και ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Το μήνυμα ήταν «Be safe: Ερωτευτείτε, αλλά μην ξεχαστείτε! Προφυλαχτείτε!» και έφτασαν να μοιράζουν μέχρι και προφυλακτικά σε όλους τους χώρους που βρέθηκαν με νέους και νέες (χώρους ψυχαγωγίας -βλ ψυχοκτονίας-, σε κεντρικές οδούς, ΕΠΑΛ κλπ).

Αλήθεια, ρώτησαν τους γονείς αν επιθυμούν να έχουν τα παιδιά τους προφυλακτικά και να ενθαρρύνονται στο σεξ; Διότι εμμέσως πλην σαφώς αυτό το μήνυμα περνάει. Και από τί να προφυλαχθούνε οι νέοι; Από τα αγέννητα παιδιά; Από την λεγόμενη «ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη»; Από τα έμβρυα κινδυνεύουνε οι νέοι σήμερα ή από τους εαυτούς τους και από τα πανσεξουαλικά μηνύματα που λαμβάνουν ολούθε γύρω τους; Τους ενημέρωσαν, λέει, τα «επιστημονικά στελέχη της ‘Πυξίδας’» τί είναι και τι δεν είναι έρωτας (άλλο και τούτο) και τους μοιράσανε προφυλακτικά. Δηλαδή στην Ελλάδα που πεθαίνει δημογραφικά μυούν τα παιδιά στην ανηθικότητα και στην ατεκνία. Φαίνεται άλλωστε και στην φωτογραφία ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δεν τους είναι τόσο αρεστές.

Για μία εταιρεία που αυτοπροσδιορίζεται ως «κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων» αναρωτιέται κανείς, ποια είναι εδώ η εξάρτηση; Ποιά είναι η επικίνδυνη τοξική ουσία που εθίζει, ενίοτε και σκοτώνει; Είναι τα παiδιά ή μήπως είναι το σεξ; Πως είναι δυνατόν το δώρο του Θεού στον άνθρωπο, η τεκνοποιία, να αντιμετωπίζεται ως ένα επικίνδυνο δηλητήριο από το οποίο πρέπει να προφυλάσσεται ο άνθρωπος; Όλα αυτά βέβαια εξηγούνται μέσα στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, της μείωσης του πληθυσμού «για το καλό του πλανήτη». Οι σκοπιμότητες της λεγόμενης «νέας τάξης» εξυπηρετούνται με αυτές τις πρωτοβουλίες, και όχι βέβαια το καλό των νέων. Τι καλό μπορεί να δουν οι νέοι όταν «για να μείνουν ασφαλείς» (πάλι αυτή η «ασφάλεια»), μαθαίνουν να σκορπίζονται στις σχέσεις και να λειτουργούν σαν φιλοτομαριστές; Φιλοτομαριστής είναι αυτός που απ’ αυτό που του έδωσε ο Θεός κρατάει την ηδονή για τον εαυτό του και κλείνει την πόρτα στην ζωή και στους άλλους. Γι’ αυτό γεμίσαμε με καταθλιπτικούς και ψυχοφάρμακα. Διότι οι φιλοτομαριστές που καλλιεργεί η σημερινή κοινωνία δεν έχουνε σχέση με τον Θεό, έχουνε με τα πάθη τους.

Το χειρότερο όλων είναι ότι σε αυτήν την εταιρεία συμμετέχει και η «Ιερή Μητρόπολη Νεαπόλεως, Σταυρουπόλεως, Συκεών: Mε τακτικό εκπρόσωπο τον Μητροπολίτη Βαρνάβα και αναπληρωτή τον Πατέρα Στυλιανό Βότση.» Διαφθείρεται δηλαδή η κοινωνία με την συνδρομή και της διοικούσης Εκκλησίας, η οποία σέρνεται πίσω από τις διάφορες «μοντέρνες ιδέες» και δεν έχει τίποτα να πει στον ταλαιπωρημένο άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συμφωνεί ο Μητροπολίτης εκεί με την διανομή προφυλακτικών στους νέους; Συμφωνεί με την προτροπή «να εορτάζουν με ασφάλεια τον έρωτα και το σεξ»; Δεν έχει τίποτα να πει ως ιεράρχης της Εκκλησίας για την εγκράτεια και την θεραπεία των παθών; Πως καταντήσατε έτσι την Εκκλησία; Στην μηχανή τον πιο ασήμαντο τροχό.


♦ Πλατιά εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των νέων από το Κέντρο Πρόληψης «Πυξίδα» με παρεμβάσεις και δράσεις στα σχολεία και στην κοινότητα

     Be Safe: Το μήνυμα ελήφθη! Και ελήφθη από όλη την κοινότητα, κυρίως από τους νέους και τους μαθητές, οι οποίοι βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα», στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών παρεμβάσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν με αφορμή την Ημέρα των Ερωτευμένων.

     Η 14η Φεβρουαρίου ήταν μόνο η αφορμή για τα επιστημονικά στελέχη της «Πυξίδας» για να αφιερώσουν τον μήνα στον έρωτα και, μέσα από τη διευρυμένη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εφήβων και των νέων, αλλά και των ενηλίκων που τους περιβάλλουν, να στείλουν το μήνυμα «Be safe: Ερωτευτείτε, αλλά μην ξεχαστείτε! Προφυλαχτείτε!».

     Από τις δράσεις της καμπάνιας της «Πυξίδας», κεντρικής σημασίας υπήρξαν οι δυο ιδιαίτερες εκδηλώσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης στο ΕΠΑΛ Νεάπολης (13.2.2023) και στο ΕΠΑΛ Συκεών (24.2.2023). Και στις δύο περιπτώσεις αρχικά υλοποιήθηκαν σύντομες παρεμβάσεις πρόληψης σε τμήματα της Α΄ Λυκείου, κατά τις οποίες τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης συζήτησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες για το «Τί είναι και τί δεν είναι έρωτας». Στη συνέχεια ακολούθησε για το σύνολο της μαθητικής κοινότητας και το σύλλογο των εκπαιδευτικών (του κάθε σχολείου) εκδήλωση ευαισθητοποίησης, όπου προβλήθηκαν το κοινωνικό μήνυμα της «Πυξίδας» και βίντεο ευαισθητοποίησης από παλαιότερη ομάδα νέων, ενώ προηγουμένως ακούστηκαν τα πορίσματα από τις ομάδες των μαθητών των σχολείων. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με μουσική και χορό υπό τους ρυθμούς του νεανικού σχήματος των «Seven of Hearts».

     Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική συνάντηση με καθηγητές και καθηγήτριες κατά την οποία αναλύθηκε το θέμα «Έρωτας και σεξουαλικότητα στην εφηβεία» (23-2-2023).

Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται σύντομες παρεμβάσεις πρόληψης σε τμήματα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου στο 4ο Γυμνάσιο Συκεών με θέμα «Έρωτας και σχέσεις στην εφηβεία», όπως επίσης και ενημερωτική εκδήλωση για γονείς με θέμα «Έρωτας και σεξουαλικότητα στην εφηβεία».

Εκστρατεία στους χώρους ψυχαγωγίας
     Το μήνυμα «Be safe», ωστόσο, δεν περιορίστηκε στους χώρους των σχολικών κοινοτήτων, αλλά διαχύθηκε σε όλη την κοινότητα, μέσα από την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε χώρους ψυχαγωγίας σε κεντρικές οδούς του δήμου Νεάπολης-Συκεών (14.2.2023). Με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, κλιμάκια της «Πυξίδας» και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου συνομίλησαν με τους νέους και τις νέες και διένειμαν σε όλους τους χώρους ενημερωτικά έντυπα και προφυλακτικά.

     «Ο έρωτας είναι το συναίσθημα που μας κάνει να πετάμε, αλλά καλό είναι να τον απολαμβάνουμε πατώντας στη γη και ασφαλείς, τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον σύντροφό μας. Ερωτευόμαστε και προφυλαγόμαστε για να γιορτάζουμε τον έρωτα για πολλά χρόνια ακόμη», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στους νέους και στις νέες ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της «Πυξίδας», Σίμος Δανιηλίδης κατά την περιοδεία του στους χώρους ψυχαγωγίας.

     Στις ενημερωτικές αυτές εκστρατείες συμμετείχαν επίσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, και αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, Δημήτρης Απατσίδης, η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ, και δημοτική σύμβουλος, Σοφία Ανδριανίδου, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, η τοπική σύμβουλος Συκεών Νικολέτα Κανίδου, στελέχη της «Πυξίδας» και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου.

pyxida.org.gr

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη