Προκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος: “To Αχρίδος είναι για τους ελληνόφωνους – Εμείς λεγόμαστε Μακεδόνες”


Για… τα μάτια του κόσμου φαίνεται ότι ήταν η αποδοχή από πλευράς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος της ονομασίας της από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος διευκρινίζει ότι “Αχρίδος” είναι η ονομασία για τις ελληνόφωνες Εκκλησίες, και ότι “εμείς δεν μπορούμε να λεγόμαστε τίποτα άλλο από Μακεδόνες”.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9 Μαίου προχώρησε στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ενώ κατέστησε σαφές ότι αποκλείεται ο όρος “μακεδονική” (εκκλησία) και οποιοδήποτε άλλο παράγωγο της λέξης “Μακεδονία”


Ειδικότερα, σε συνέντευξη σε σερβική εφημερίδα, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος μίλησε για την ονομασία της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνέντευξη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος, ερωτήθηκε αν το όνομα που έχει δοθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (Αρχιεπισκοπή Αχρίδος) είναι ένα αποδεκτό όνομα για την Εκκλησία της χώρας.

Ο κ. Στέφανος απάντησε ότι “γνωρίζουμε την ευαισθησία για το όνομά μας από τις ελληνόφωνες Εκκλησίες. Επομένως, δεν θα τους ζητήσουμε να μας αποκαλούν με ένα όνομα που δεν τους αρέσει. Εφόσον είμαστε οι κληρονόμοι της περίφημης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το να μας προσφωνούν με αυτό το όνομα από την πλευρά τους, δεν είναι πρόβλημα για εμάς.

Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι αδελφοί αρχιερείς και γενικά ο πιστός λαός του ελληνόφωνου ορθόδοξου κόσμου, θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτα άλλο εκτός από Μακεδόνες, δηλαδή ότι για εμάς, η Εκκλησία μας είναι τόσο Μακεδονική όσο και Αχρίδος.

Πιθανότατα θα υπάρξουν θέματα που θα πρέπει να λυθούν, αλλά η πίστη και η αγάπη μπορούν να μετακινήσουν βουνά. Αν και τα δύο μέρη δείξουν ότι ενεργούν με αγάπη, τότε θα επιτευχθεί εύκολα συμφωνία μεταξύ των ελληνικών εκκλησιών και της δικής μας, της Μακεδονικής”.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένει να λάβει η Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας, απάντησε ότι “με αρκετούς ‘Μακεδόνες’ Επισκόπους βρεθήκαμε στην Κωνσταντινούπολη και μαζί τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία με τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην γιορτή της Πεντηκοστής, στα γενέθλια της Εκκλησίας.

Δεν ξέρω πότε θα μπορούσαμε να περιμένουμε επίσημο έγγραφο για να περάσει και η τοπική μας Εκκλησία στο δίπτυχο των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, αλλά αφού είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε για λίγες ημέρες κοντά στον Πατριάρχη και να δούμε την αγάπη του για την Εκκλησία και την ειλικρινή του επιθυμία να μας βοηθήσει, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι στο άμεσο μέλλον. Παρακαλούμε τον ελεήμονα Θεό να μας δώσει λίγη ακόμη υπομονή”.


Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη