Όταν ο Όσιος Παΐσιος συναντήθηκε με τον Γέροντα Άνθιμο


Κάποτε ο Γέρων Άνθιμος βρέθηκε στις Καρυές του Αγίου Όρους και αποφάσισε να διακόψει την ησυχία του ισουράνιου ασκητού πατρός Παϊσίου νυν οσίου Παϊσίου.
Κατηφόρισε σιγά-σιγά για την Καλύβη της Παναγούδας [το κελλί του οσίου Παϊσίου] και με λαχτάρα χτύπησε το καμπανάκι στην αυλή του.
Ο πατήρ Παΐσιος, όπως έκανε σε κάθε ιερέα που τον πλησίαζε, μόλις αντίκρυσε τον Γέροντα, όχι μόνο έβαλε μετάνοια, άλλα έσκυψε και του φιλούσε τα πόδια.
Ο ένας άγιος ασπαζόταν τα αγιασμένα πόδια του άλλου.
Στιγμές μοναδικές του θριάμβου της υψοποιού ταπεινώσεως εξελίχθηκαν μπροστά στό ταπεινό κελλί της Παναγούδας.
Αργότερα καθισμένοι οι δύο θεοφόροι άνδρες στους πτωχικούς πάγγους στο εσωτερικό της Καλύβης αντάλλασσαν απόψεις για διάφορα πνευματικό θέματα.
Πριν αναχωρήσουν, ο πατήρ Άνθιμος ευλόγησε ως ιερεύς, τον γονυπετή Γέροντα της αρετής Παΐσιο και ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο «Καλό παράδεισο».
Από το βιβλίο του Χαράλαμπου Μπούσια, ο «Γέρων Άνθιμος Μικραγιαννανίτης, Ο σοφός, ο θεοφόρος σύγχρονος πατέρας του Άθωνος», β’ έκδοσις, των εκδόσεων Μυγδονία.
===
-Ο Γέροντας Άνθιμος Αγιαννανίτης ήταν από τους τελευταίους παλαιούς Αγιορείτες, που στο πρόσωπό του συγκέντρωσε την αυστηρότητα της ασκήσεως, την εμμονή στη μοναχική παράδοση και την απαρέγκλιτη τήρηση της εκκλησιαστικής τάξεως. Ήταν ο εκφραστής του γνησίου Αγιορείτικού μοναχικού πνεύματος...
-Γέροντας Άνθιμος Αγιαννανίτης: Σήμερα διερχόμαστε την χειρότερη κρίση από κτίσεως κόσμου. Βλέπετε τους ανθρώπους, ενώ ο Θεός έδωσε τη σοφία για το αγαθό, αυτοί την καταχρώνται για το πονηρό. Έχουν αποθηριωθεί, πράγμα που δεν συμβαίνει στα θηρία...
Ας ανατρέξουμε στην Παλαιά Διαθήκη στο εξής περιστατικό. Λέει ο προφήτης Ιωνάς: «Ακόμη τρεις ημέρες και η Νινευΐ καταστρέφεται». Τι έκαναν τότε οι Νινευΐτες; Μετανόησαν και νήστεψαν οι πάντες, ακόμη και τα ζώα τους.
Το ίδιο και μείς, ας υψώσουμε τους νοητούς οφθαλμούς μας προς τον Θεό, να ζητήσουμε το θείο έλεος για μας, το Έθνος, την Εκκλησία, τον κόσμο ολόκληρο, λέγοντας:
«Κύριε, κατάπεμψον το έλεός σου επί τον λαόν σου και συγχώρησον ημάς τους αμαρτωλούς και όλον τον κόσμον σου»...
Στην περίοδο της Νέας Διαθήκης, διαβάζουμε για τον Μεγα Βαρσανούφιο, ότι έβλεπε να ξεσπά στον κόσμο μεγάλο κακό.
Τότε τρεις άνδρες εμπόδιζαν να εξαπλωθεί στον κόσμο αυτό το κακό.
Ο ένας ήταν ασκητής στην Ρώμη,
ο άλλος στην Κόρινθο και
ο τρίτος ο ίδιος ο άγιος Βαρσανούφιος.
Οι προσευχές αυτών των τριών απέτρεψαν τον δίκαιο θυμό και την οργή του Μεγάλου Βασιλέως Χριστού.

Πιστεύω ότι και μέχρι σήμερα υπάρχουν τέτοιοι Άγιοι που προσεύχονται. Έχει τόσο οργιάσει ο σατανάς με τα όργανά του, ώστε θέλουν να καταπιούν τα πάντα.
Ας προσευχόμαστε λοιπόν όλοι, διότι χανόμαστε...


Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη