Βράζει…η Αφρική ! Δεκάδες Εφημέριοι εγκαταλείπουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


-Ήδη πολλές ενορίες έχουν προχωρήσει στην ένταξη τους στη Εξαρχία του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφέρουν πρόσφατες πληροφορίες από την Αφρικανική Ήπειρο.

Η ίδρυση της Ρωσικής Εξαρχίας στα Αλεξανδρινά εδάφη προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια Ορθοδοξία με αποτέλεσμα να χάσουν τον ύπνο τους στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αλλά και στο Φανάρι.

Αιτία από ότι μπορεί ο καθένας μας να εκτιμήσει είναι η αναγνώριση του ουκρανικού Αυτοκέφαλου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας το οποίο σήμερα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Καθώς τόσο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας όσο και οι εκατοντάδες ενορίες του και μητροπόλεις του μαζί όλα τα χριστιανικά μνημεία της περιοχής στηρίζονταν οικονομικά κυρίως από τη Μόσχα η οποία επί δεκάδες χρόνια δαπανούσε τεράστια ποσά για τις χριστιανικές κοινότητες και τις εκκλησίες της Αφρικανικής γης. Αυτό έχει ως αντίκτυπο πολλοί Ιεροί Ναοί και παρεκκλήσια να αδυνατούν ακόμα και να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα τους, αναφέρει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Εφημέριος Ναού στη κεντρική Αφρική.

“Πολλοί εφημέριοι, 115 κληρικοί από 8 χώρες της μαύρης ηπείρου, κατόπιν δικού τους αιτήματος  πήγαν με την Εξαρχία των Ρώσων αλλιώς θα έκλειναν τους Ναούς” αναφέρει Πρεσβύτερος της Νότιας Αφρικής που μιλά για μία ανεξέλεγκτη κατάσταση όσο αφορά τους Εφημέριους που εγκαταλείπουν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και εντάσσονται στη Ρωσική Εξαρχία της Αφρικής.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ζήτημα της Αφρικής και προσπαθούν να βρουν λύση καθώς το τραύμα αυτό δεν φαίνεται να θεραπεύεται εύκολα. Ενώ την ίδια ώρα στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την κίνηση του Πατριαρχείου Μόσχας να επιχειρήσει να ελέγξει την τεράστια εκκλησιαστική περιφέρεια της Αφρικής.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης περιγράφει σε πρόσφατη εγκύκλιο του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος που παραδέχεται ότι υπάρχει κύμα μετακίνησης Εφημέριων προς την Εξαρχία του Πατριαρχείου Μόσχας. Έφτασε στο σημείο μάλιστα ο μέχρι πρόσφατα φίλος των Ρώσων κ. Θεόδωρος να κάνει λόγο για αρπαγή Ενοριακών κοινοτήτων ορθοδόξων μέσω χρηματικού δέλεαρ σε Εφημέριους και αποστασίας Ενοριών από το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Την ίδια ώρα, όπως γράφεται, είναι πολύ πιθανό η Μόσχα να προχωρήσει και στην ίδρυση Εξαρχίας στην Κωνσταντινούπολη ώστε οι Ρώσοι της Πόλης να εκκλησιάζονται σε δική τους Εκκλησία. Αυτό θα ήταν ακόμα ένα βαρύτατο ..τραύμα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και πολύ σοβαρές…. Ελπίζουμε έστω και την ύστατη στιγμή να επικρατήσει η ΕΝΟΤΗΤΑ!!!


Του Γιάννη Παπανικολάου 


Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη