Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Πρέπει να αγρυπνούμε και να αποκρούουμε τις πανταχόθεν εφόδους του διαβόλου


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Όσο αυξάνεται η πνευματική μας περιουσία, τόσο να εντείνουμε την προσοχή μας και να αποκρούουμε τις πανταχόθεν εφόδους του διαβόλου και με την άριστη διαγωγή μας, αφού προσελκύσουμε την εύνοια από τον Θεό, να καταστήσουμε τους εαυτούς μας, ανώτερους από τα βέλη του διαβόλου.

Ο διάβολος επιτίθεται με μεγάλη σφοδρότητα. Πολιορκεί από παντού τη σωτηρία μας. Πρέπει λοιπόν, να αγρυπνούμε, να είμαστε νηφάλιοι και από παντού να περιτειχίζουμε τον εαυτόν μας, ώστε να αποκρούουμε τις επιθέσεις του εχθρού. Διότι αν βρει μικρή έστω ευκαιρία, ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας επίθεση, για να περάσει μέσα μας, όλη η δύναμή του.

Από εκείνους που είναι άγρυπνοι, ο ληστής τίποτε δεν θα μπορέσει να αρπάξει. Αυτό συμβαίνει και με όσους ζουν φωτεινό, ορθό βίο. Από εκείνους όμως που κοιμούνται, που ραθυμούν και αδιαφορούν, όλα τα κλέβει. Και αυτοί είναι οι προσκολλημένοι στα πράγματα του παρόντος βίου.

Ούτε εκείνος που στέκεται να παίρνει θάρρος, αλλά να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, αλλά και ούτε εκείνος που έπεσε να απελπίζεται.

Όπως ακριβώς όταν βαδίζουμε πάνω σε τεντωμένο σχοινί, δεν είναι δυνατόν να αδιαφορήσουμε για λίγο, επειδή το λίγο προκαλεί μεγάλο κακό, γιατί ανατρεπόμενος πέφτει κανείς αμέσως κάτω και φονεύεται, έτσι και εμείς, δεν είναι δυνατόν να αδιαφορούμε στη ζωή μας. Διότι βαδίζουμε στενό δρόμο, που έχει αποκλειστεί και από τις 2 πλευρές του από γκρεμούς. Βλέπεις πόση προσοχή πρέπει να έχουμε;

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη