Μουσουλμάνος βαπτίστηκε ορθόδοξος και έφερε φως στον ταραγμένο Λίβανο | π. Παρθένιος


Ο πατήρ Παρθένιος, εφημέριος στο γυναικείο μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου, διακόνησε στο μυστήριο και περιγράφει την ιστορία, ενώ μιλά για την ελπίδα που δεν πρέπει να χαθεί από τον λαό.


Βάπτιση Μουσουλμάνου στον Λίβανο που καταρρέει

Ο Λιβανέζος ιερομόναχος, μας μεταφέρει το κλίμα απόγνωσης που κυριαρχεί στη χώρα του και μιλά για την ελπίδα που δεν πρέπει, όπως λέει ο ίδιος, να χαθεί από τον λαό του. «Να προσεύχεστε να μας δώσει ο Θεός μετάνοια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η χώρα του Λιβάνου είναι θύμα των εμφυλίων και οι άνθρωποί του είναι τσακισμένοι για χρόνια από την ιστορία αυτών των πολέμων. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε μορφή πολέμου που να μην αρρωσταίνει τον κόσμο. Ο πόλεμος είναι μια βαριά ασθένεια. Όσοι λαοί τον ζουν, βιώνουν την απώλεια και την οδύνη της φτώχειας για καιρό μετά το τέλος του. Πρόσφατα, σε περίοδο ειρήνης, σε τηλεοπτική ομιλία του ο πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun είπε ότι ο Λίβανος, που διέρχεται μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση από το 2019, θα χρειαστεί 6 έως 7 χρόνια για να βγει από αυτήν. Πριν λίγες μέρες, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Riad Salame είχε δηλώσει ότι ο Λίβανος χρειάζεται 12 έως 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να αναζωογονήσει την οικονομία του.

Μετά την πλήρη άρση των επιδοτήσεων καυσίμων, οι αρχές μειώνουν σταδιακά τις επιδοτήσεις στα φάρμακα και το αλεύρι, ενώ η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας της στην αγορά. Ενδεικτικά ένα σάντουιτς κόστιζε 6.000 λιβανέζικες λίρες το 2019 και το 2022 έφτασε η τιμή του στις 66.000.

Σήμερα μια χούφτα Ορθοδόξων στον Λίβανο, έχοντας περάσει μαζί με τον υπόλοιπο λαό πολλές δοκιμασίες, διωγμούς, πολέμους από το 1975, παλεύουν να σταθεί η Εκκλησία τους άξια, με τα ελάχιστα περιθώρια που της δίνονται, να βοηθήσει όσους μπορεί.
Οδυνηρές μνήμες

Ο πατήρ Παρθένιος Abouhaidar, Λιβανέζος ιερομόναχος, εφημέριος στο γυναικείο μοναστήρι των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Βόρειο Λίβανο, μας είχε μιλήσει, σε παλαιότερο δημοσίευμα, για την έκρηξη των χημικών στις αποθήκες της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου του 2019, που ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχει σημειωθεί ποτέ. Η Βηρυτός είναι μία πόλη με οδυνηρές μνήμες από τον εμφύλιο και στην περιοχή που έγινε η έκρηξη βρίσκεται η έδρα της Μητρόπολης και το Ορθόδοξο νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, που υπέστη ζημιές.

Σήμερα ο Ορθόδοξος Λιβανέζος ιερέας μας μεταφέρει το κλίμα της απόγνωσης που κυριαρχεί στη χώρα του, από τη χωρίς προηγούμενο πτώση του νομίσματος που την οδηγεί στην εξαθλίωση. Η διεθνής ειδησεογραφία έχει ελάχιστα δημοσιεύματα για το κακό που συμβαίνει σήμερα στον Λίβανο. Ο πατήρ Παρθένιος μας μιλά για τη δυστυχία στον τόπο του και για την ελπίδα που δεν πρέπει να χαθεί από τον λαό του. Κατά τη συνομιλία μας, επαναλάμβανε συχνά «Να προσεύχεστε να μας δώσει ο Θεός Μετάνοια». Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση εξηγεί:

«Η οικονομική κρίση στον Λίβανο ξεκίνησε το 2019 και από τότε έως τώρα τα πράγματα χειροτερεύουν για τον λαό και την εκκλησία. Το εθνικό νόμισμα του Λιβάνου είναι η λίρα αλλά χρησιμοποιούμε και το δολάριο, λόγω του μεγάλου όγκου προϊόντων που λαμβάνουμε από το εξωτερικό. Μέσα στο τελευταίο έτος η αξία της λίρας έπεσε πολύ. Από εκεί που 1$ αντιστοιχούσε σε 12.000 λίρες, τώρα 1$ αντιστοιχεί σε 30.000 λίρες. Έχουμε φτάσει στο σημείο το 80% του πληθυσμού να θεωρείται φτωχό, καθώς ο μέσος όρος των μισθών φτάνει τα 20 με 27 δολάρια».

Με τη διαύγεια που έχει ο άνθρωπος που συμπονά έμπρακτα, κάποιοι Ορθόδοξοι Λιβανέζοι, αλλά και φίλοι από το εξωτερικό θεωρούν χρέος τους να κάνουν δωρεές, αλλά και πάλι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι πεινασμένοι είναι πάνω από το 80% του λαού. Ο ίδιος ο ιερέας είπε εμπιστευτικά ότι δεν έχει χρήματα να αγοράσει πια ούτε ένα παντελόνι, αν του χαλάσει το τωρινό:

«Έχει δημιουργηθεί μια οργάνωση εδώ στη Τρίπολη, όπου μια φορά τον μήνα οι πολίτες μπορούν να έρχονται και να παίρνουν τα απαραίτητα προϊόντα που χρειάζονται. Όσο μπορούμε δίνουμε κουράγιο και παρηγοριά μέσω της προσευχής και των λειτουργιών που κάνουμε στο μοναστήρι μας (τα Εισόδια). Οι οικογένειες στον Λίβανο, νέοι και μεγάλοι είναι πολύ ταλαιπωρημένοι και χρειάζονται και υλική και πνευματική υποστήριξη. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για του κληρικούς».

Αρκετοί αμφισβητούν το Ισλάμ, πηγαίνουν στο μοναστήρι και επιθυμούν να γίνουν χριστιανοί

Ωστόσο, μέσα στο γενικευμένο κακό στην χώρα, συμβαίνουν κάποια μοναδικά γεγονότα που ξεπερνούν το σκοτάδι. Έτσι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί που βρέθηκαν πριν λίγο καιρό στην θεία λειτουργία του ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου είχαν την ευκαιρία να δουν τη χαρά και το φως, στο πρόσωπο ενός μουσουλμάνου που βαπτίστηκε Ορθόδοξος. Ο πατήρ Παρθένιος διακονούσε στο μυστήριο και περιγράφει την ιστορία με αγαλλίαση:
«Ο άνθρωπος αυτός που βαπτίστηκε ήταν μουσουλμάνος από τον Λίβανο. Είναι 48 ετών, πολύ μορφωμένος μηχανικός και κατάγεται από τη Βηρυτό. Ζει επί χρόνια και εργάζεται στο Άμπου Ντάμπι, αλλά και στη Γαλλία. Είναι παντρεμένος με μια Γαλλίδα. Έζησα προσωπικά πολύ όμορφες στιγμές κατά τις λίγες μέρες που αυτός ο άνθρωπος ήρθε στο μοναστήρι για να βαπτιστεί και να κοινωνήσει. Όταν μίλησα μαζί του, μου ανέφερε τη χαρά και τη φλόγα που έχει στη ψυχή του μετά τη βάπτιση. Πήρε το όνομα Μιχαήλ».

Την Ορθοδοξία, ο Μιχαήλ τη γνώρισε στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν του αποκαλύφθηκε η κατανυκτική ατμόσφαιρα της πίστης, σε μια ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Γαλλίας. Τον τελευταίο καιρό αρκετοί μουσουλμάνοι αμφισβητούν το Ισλάμ. Ο πατήρ Παρθένιος μας πληροφορεί:

«Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι χάνουν την πίστη στη θρησκεία τους και αυτό δίνει μια ευθύνη σε εμάς για να τους δείξουμε την αγάπη του Χριστού. Έρχονται στο μοναστήρι και φαίνεται ότι θέλουν πολύ να βαπτιστούν Χριστιανοί. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, γιατί χρειάζεται προσοχή και κατήχηση. Συνήθως κάποιος που επιθυμεί να βαπτιστεί παραμένει στο μοναστήρι μας μερικούς μήνες».
Μέρα γιορτής

Όσον αφορά τον Μιχαήλ, ο οποίος γνώριζε καλά το Ισλάμ, είχε την ευκαιρία πηγαίνοντας στην Ευρώπη να ανακαλύψει τον χριστιανισμό με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι αν βρισκόταν σε Αραβική χώρα. Ο Πατήρ Παρθένιος μιλά για τον νεοφώτιστο:

«Ο Μιχαήλ μου ανέφερε πως παρηγορήθηκε πολύ όταν κοινώνησε για πρώτη φορά στην πατρίδα του, στο μοναστήρι μας. Μάλιστα θέλει να μεταδώσει αυτή τη χαρά, που εκείνος ζει με το δικό του βάπτισμα, στην οικογένειά του. Όπως είναι λογικό, ως μουσουλμάνος, δεν είχε παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο. Τώρα θα κάνει πρόταση γάμου στην γυναίκα του, ώστε να γίνει και το μυστήριο του γάμου στην Εκκλησία.

Εμείς οι Χριστιανοί έχουμε την πίστη μας στον Χριστό που το θεωρώ πραγματικό θησαυρό. Η ορθοδοξία είναι το φως που μπορεί κάποιος να το δει πολύ καθαρά ακόμα και αν πιστεύει σε άλλη θρησκεία. Χρειάζεται, βέβαια, πολύ ταπείνωση για να εφαρμόζουμε αυτή την πίστη και πάντα με πράξεις και όχι μόνο λόγια».

Η μέρα της βάπτισης του πρώην Μουσουλμάνου και νυν Χριστιανού Μιχαήλ, δεν μπορούσε παρά να είναι μέρα γιορτινή στη μονή των Εισοδίων. Νονός του Μιχαήλ ήταν ο αδερφός του Μητροπολίτη της Βηρυτού κ. Ηλία και τον βάφτισε ο Μητροπολίτης Τριπόλεως και Χώρας κ. Εφραίμ. Το έκτακτο γεγονός της βάπτισης, που έχει τη δύναμη να ξεθωριάσει το μαύρο χρώμα της καθημερινότητας, προϋποθέτει δουλειά από τους μοναχούς, οι οποίοι έχουν αφοσιωθεί στην ανάγκη του αδελφού και αυτό το διακρίνουμε στην περιγραφή του πατρός Παρθενίου στο τέλος της συζήτησής μας:

«Στο μοναστήρι μας στον Λίβανο που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2019, δεν είμαστε πολλοί ιερομόναχοι, αλλά παρά τις κακουχίες που συμβαίνουν στην πατρίδα μας, ο Θεός μάς δίνει το χέρι Του για να μας βοηθήσει και να μας δώσει χαρά και μετάνοια».

* * *

Ο πόνος στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικός, όπως ο Χριστός που πόνεσε, σταυρώθηκε και μετά αναστήθηκε. Έτσι και όλοι εμείς πρέπει μέσα μας να αναστηθούμε και να κάνουμε τη δική μας επανάσταση ενάντια στις αμαρτίες, για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της ζωής. Ειδικά αυτές τις μέρες της πανδημίας και της κρίσης χρειάζεται μεγάλη πίστη στον Θεό. Η ορθοδοξία είναι σαν μητέρα για εμάς τους χριστιανούς και όσο είμαστε κοντά της τόσο αυτή θα μας προσφέρει παρηγοριά.

Η ιστορία που μας μετέφερε ο πατήρ Παρθένιος, μας οδηγεί σε μια διαπίστωση: πολλοί που συστήνονται ως βαπτισμένοι, δεν έχουν σχέση με τον Χριστό. Δεν ενδιαφέρονται για την πίστη.  Όμως η πνοή του Θεού βρίσκεται σε όλα τα πλάσματά του, και όταν κάποτε, κάποιων, η καλή καρδιά βρει χώρο στην αγάπη του Θεού, ανακαλύπτει και τον τρόπο να μείνει εκεί.

__________

Σοφία Χατζή

δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα

Ορθόδοξη Αλήθεια, 26.01.2022

 

ακούστε εδώ τη συνέντευξη στο ραδιόφωνο:


Πηγή: apantaortodoxias
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη