Όταν χιλιάδες πιστοί ζητούσαν να σταματήσει η δίωξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΟυκρανίαςΠερισσότεροι από 20 χιλιάδες πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συγκεντρώθηκαν σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 έξω από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο στο Κίεβο και το Γραφείο της Προεδρίας της Ουκρανίας με αίτημα να σταματήσει η δίωξη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι πιστοί υπέβαλαν στους βουλευτές του Ουκρανικού Κοινοβουλίου και στον Πρόεδρο δημόσια έκκληση με δύο νομοσχέδια για την κατάργηση των νόμων 2662-VIII και 2673-VIII, οι οποίοι εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Να αναφερθεί ότι στην ειρηνική συγκέντρωση συμμετείχαν Ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και πιστοί από διάφορες Επισκοπές της Ουκρανίας.

«Ήρθαμε εδώ, αφήνοντας τις υποθέσεις μας, τα σπίτια μας, πολλοί άνθρωποι άφησαν τις δουλειές τους για να ακουστούν επιτέλους, για να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι τον 21ο αιώνα στο κέντρο της Ευρώπης συνεχίζονται οι διώξεις για θρησκευτικούς λόγους» - δήλωσε ο Επίσκοπος Βασιλκώφ κ. Νικόλαος, Βικάριος της επαρχίας Κιέβου έξω από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Μετά την υποβολή της έκκλησης στους βουλευτές οι χιλιάδες πιστοί και οι Ιεράρχες με λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκαν στο Γραφείο του Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι για να του υποβάλουν προσωπικά την έκκληση για την κατάργηση του νόμου 2662-VIII ο οποίος αφορά την αναγκαστική αλλαγή του ονόματος της Εκκλησίας, και του νόμου 2673-VIII ο οποίος βοηθά στην αρπαγή των Ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην έκκληση προς τον Πρόεδρο Ζελένσκι ο Επίσκοπος Νικόλαος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αγαπητέ Βολοντιμίρ Αλεξαντρόνοβιτς, οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήρθαν σε εσάς, άνθρωποι που σας ψήφισαν για να γίνετε Πρόεδρος της Ουκρανίας ήρθαν σε σας. Είχαμε μεγάλες ελπίδες για εσάς. Πρώτα απ' όλα, θέλαμε την ειρήνη στην Ουκρανία, θέλαμε να σταματήσει η βία κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι επιδρομές σε Ναούς θα ήταν παρελθόν, ελπίζαμε ότι οι κοινότητες μας σε όλη την Ουκρανία θα ζούσαν και θα προσεύχονταν ειρηνικά. Σε κάποιο βαθμό, οι ελπίδες μας έχουν εκπληρωθεί, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει βία κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Σας ζητάμε, ως ψηφοφόροι σας, ως πολίτες της Ουκρανίας, να καταργήσετε νόμους που διαπράττουν βία κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αντιβαίνουν στο Σύνταγμα της Ουκρανίας. Ζητούμε την εφαρμογή του Συντάγματος. Σας ζητάμε να αποσύρετε την πρόσκληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου - δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας μας, ούτε καν επίσημος εκπρόσωπος του κράτους από το οποίο προέρχεται. Δεν έφερε ειρήνη, ενότητα στην ουκρανική Ορθόδοξη κοινωνία. Για χάρη της ειρήνης στην Ουκρανία, για χάρη της θρησκευτικής ειρήνης, σας το ζητάμε! Προσευχόμαστε για το ουκρανικό μας κράτος, για την Εκκλησία μας και δίνουμε τη ζωή μας για την ειρήνη στην Ουκρανία, ελπίζουμε ότι θα μας ακούσετε» - υπογράμμισε κλείνοντας ο Επίσκοπος Νικόλαος.

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Νικόλαο, το αίτημα των πιστών έγινε αποδεκτό και καταχωρήθηκε, ενώ ελπίζεται ότι οι ουκρανικές αρχές θα ακούσουν τη φωνή των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τέλος, ο Επίσκοπος Νικόλαος ευχαρίστησε τους πιστούς, ειδικά εκείνους που είχαν ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα για αυτό το σκοπό και συγκεντρώθηκαν ειρηνικά για να απευθύνουν έκκληση στις αρχές.


 
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη